Kuruyemişler

  • Kabuklu Antep Fıstığı

    • Antep fıstığı ağacında yetişen kabuklu bir meyvedir. Sakızağacıgiller familyasından olan Antep fıstığı ağacının açan çiçekleri olgunlaştığında 2-2,5 cm uzunlukta, dışı kırmızımsı ve yumuşak kabuklu, içinde yine sert kabuğu olan ve bu kabuğun içinde de renkli içi bulunan bir meyve verir.

     

  • Fındık  (Kabuklu-Kabuksuz-Soyulmuş)

    • Sonbaharda taze, yıl boyunca kurutulmuş çerez olarak tüketilen fındık, Huşgillerdendir. Fındık meyvesi kahverengi sert bir dış kabuk ile bunun içinde açık kahverengi bir zarla sarılı olan fındık içi ya da iç fındık denilen bir tohumdan oluşur.

     

  • Badem

    • Akdeniz havzasında yetişen badem ağacı gülgillerdendir. İlkbaharda gelişen meyvesi çağla olarak yenir. Ağustos- Eylül aylarında bu meyveler taş çekirdek biçimini alır. Sert kabuğun içindeki tohum, iç badem ya da badem olarak adlandırılır.

     

  • Sarı Leblebi

    • Leblebi kuru nohuttan yapılır. Nohudun leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdür. Birbirini izleyen üç ayrı kavurma ve dinlendirme aşamasından geçer.

       

       

  • Beyaz Leblebi

    • Isıtma ve kavurma işlemi sırasında nohudun kendi yapısından kaynaklanan beyazlaşma ile beyaz leblebi meydana gelir.

     

     

  • 1